nedjelja, 16. ožujka 2008.

VRLO VAŽNA TEMA

Nekoliko dana nisam imao inspiraciju za pisanje dok mi nije sinulo.Ovu ću priču započeti pitanjem.Dali se sjećate ovih ljudi:Bernard Vukas,Marijan Beneš,Goran Prpić,Irvan Idrizi..?Većina pripadnika mlađe generacije vjerojatno nikad nije čulo za njih.A jeste li čuli za Nikolu Teslu,Ruđera Boškovića,Fausta Vrančića,Slavoljuba Penkalu..?Jeste?Pa naravno,to su redom naši poznati znanstvenici.
Sada vam postaje malo jasnije kud sve ovo vodi.Bez njih,ali i drugih hrvarskih znanstvenika današnji način života bio bi nezamisliv.Tehnološki napredak kasnio bi najmanje 50 godina.Jedno od največih tehnoloških postignuća;izmjeničnu struju;"otkrio" je Nikola Tesla.No jeste li znali da su padobran,torpedo i kemijska olovka također hrvatski izumi?Možda i jeste?Nije važno.
I naši današnji znanstvenici te inovatori poznati su baš svugdje - osim u Hrvatskoj.Dok se mi zamaramo glumcima,pjevačima i sportašima(koji će za 20 godina pasti u zaborav)naši znanstvenici stvaraju povijest.Ti su ljudi istinski heroji.Kada bi ih se cijenilo barem upola koliko sportaše ne bi odlazili u inozemstvo.
Prije 10 godina naša nogometna reprezentacija osvojila je broncu na svjetskom nogometnom prvenstvu.To je veliki uspjeh.Međutim,postoji i druga strana medalje.Iako se kunu u domoljublje nakon završetka karijere svi su napustili Hrvatsku.Nadalje,svatko od njih je po utakmici dobio je od države iznos veći nego što je bila nagrada cjelokupnom institutu za mikrobiološka ispitivanja Miroslav Radman.
Tko je Miroslav Radman?Baš nitko!Nije igrao u niti jednom klubu,nije glumio u niti jednom filmu,ne zna pjevati.Jedino mu je postignuće što je uspio oživjeti mrtvu stanicu.Što je to u odnosu na naše sportaše??
Tako dugo dok više cijenimo fizičke nego intelektualne sposobnosti nećemo se(osim u tehnologiji)maknuti iz kamenog doba.Čuvajmo i poštujmo naše znanstvenike.Oni su naša prava snaga i najbolji izvozni proizvod.

Nema komentara: